divendres, 24 de maig de 2019

10a INVESTIGACIÓ


Com podem mesurar el volum d'objectes petits com els cargols de ferreteria?


En aquesta investigació hem buscat la manera de poder mesurar el volum d'objectes de mida petita i de forma no regular. Hem triat cargols de ferreteria.
 
Cargols utilitzats

Ens hem plantejat quina seria la millor manera de fer-ho. Hem descartat fer-ho a través de fórmules matemàtiques ja que els cargolets no tenen una forma definida que faci senzills aquests càlculs.
Hem decidit mesurar el seu volum introduint els cargols en una proveta en la qual, prèviament, havíem afegit un volum conegut d'aigua. L'augment de volum a la proveta es correspondrà amb el volum del cargol.

Mesura del volum d'un cargol

Quan ho hem fet introduint un cargol en una proveta de 100 mL de capacitat, no hem apreciat cap augment de volum. Això és degut al fet que el volum d'un sol cargol és massa petit per notar un increment en el volum d'aigua de la proveta.

Hem decidit buscar alternatives: 

  - mesurar en una proveta de 10 mL (més estreta).
  - mesurar el volum d'un nombre gran de cargols i dividir l'augment de volum trobat a la     proveta entre el nombre de cargols introduïts dins d'ella.
  
Proveta de 10 mL
Mesura del volum de molts cargols

   
 


Hem anotat les dades obtingudes en una taula, i hem fet els càlculs pertinents.ENS HEM ADONAT QUE...


UTILITZAR UNA PROVETA MÉS PETITA (MÉS PRIMA) ENS PERMET AFINAR MÉS EN L'AUGMENT DE VOLUM OBSERVAT. IGUALMENT, EL FET D'UTILITZAR MOLTS CARGOLS PERMET FER UN CÀLCUL MÉS PRECÍS, DESPRÉS DE FER OPERACIONS, DEL VOLUM DE CADA PEÇA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada