dimecres, 6 de febrer de 2019

6a INVESTIGACIÓ


Com podem separar una mescla de sorra, sal, fusta i llimadures de ferro?

L'objectiu d'aquesta investigació és el de trobar la manera més adequada per poder separar cadascun dels components que formen part de la mescla. Per fer-ho hem de fixar-nos en les propietats de cada material.
 


A l'inici teníem en un sol recipient una barreja de tots els components i hem hagut de pensar en la millor manera de poder-los separar. Ens hem fixat en les difererents propietats de cada material: el ferro pot ser atret per un imant, la fusta sura en l'aigua, la sal es dissol en l'aigua i la sorra no.En primer lloc i, amb l'ajut d'un imant hem separat les llimadures de ferro. Hem aprofitat les propietats magnètiques del ferro.Després hem afegit aigua a la barreja que ens quedava i aleshores la fusta ha quedat surant a la part superior. Hem mirai de separar-la amb una cullereta i després filtrant (vigilant que no caigués la sorra que hi havia al fons del recipient).


Una vegada separada la fusta hem tornar a filtrar, i la sorra ha quedat retinguda al paper de filtre. El líquid que ha traspassat el paper de filtre no és altra cosa que aigua amb la sal dissolta.


 
Finalment escalfant l'aigua o senzillament deixant que aquesta s'evaporés, hem obtingut la sal, i, d'aquesta manera, hem obtingut per separat els quatre components de la nostra mescla inicial.
ENS HEM ADONAT QUE...

APROFITANT LES DIFERENTS PROPIETATS DELS MATERIALS I FENT SERVIR TÈCNIQUES SENZILLES PODEM SEPARAR ELS COMPONENTS D'UNA MESCLA.

1 comentari: