dimecres, 27 de febrer de 2019

7a INVESTIGACIÓ


Com podem mesurar el grau d'acidesa de diferents substàncies d'ús habitual?


En aquesta investigació hem tractat el tema del pH i hem volgut esbrinar quin pH tenen diferents substàncies quotidianes, algunes de les quals són aliments.

Per poder mesurar el pH hem utilitzat unes tires de paper indicador de pH. Aquestes tires canvien de color en funció de l'acidesa o basicitat de la substància estudiada i podem comparar el color amb els que ens indica la mateixa capsa. D'aquesta manera podem assignar un valor de pH en funció del color que hagi adoptat la tira de paper.

Aquí podem veure la gamma de colors que poden adoptar les tires de paper indicador de pH, des de vermell fins a violat intens.


Hem mirat el pH de substàncies molt diferents: llimona, tomáquet, àcid clorhídric, vinagre, sucre, alcohol, lleIxiu i sosa càustica i terra de gats.
Les substàncies sòlides (sucre, terra de gats i sosa càustica) les hem hagut de dissoldre en aigua per mesurar el seu pH.

En funció de la substància hem obtingut colors molt diferents a les tires de paper indicador, els quals corresponen a valors de pH molt diferents.
Hem mirat el pH de totes les substàncies esmentades anteriorment, i comparant el color obtingut a la tira de paper indicador amb el color indicat a la capsa, hem assignat un número al seu pH.


ENS HEM ADONAT QUE...

TOTES LES SUBSTÀNCIES TENEN EL SEU VALOR DE pH. SI LES SUBSTÀNCIES SÓN SÒLIDES I SEQUES LES HEM DE DISSOLDRE EN AIGUA PER DETERMINAR EL SEU pH. HEM VIST QUE HI HA SUBSTÀNCIES ÀCIDES COM LA LLIMONA O EL VINAGRE I ALTRES DE BÀSIQUES COM EL LLEIXIU O LA SOSA CÀUSTICA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada