dilluns, 21 de gener de 2019

5a INVESTIGACIÓQuins factors influeixen en la indicació d'una brúixola?


En aquesta investigació hem construït una brúixola i hem vist quins aspectes alteren la indicació del nord que aquest aparell ens proporciona.

En primer lloc hem construït una brúixola utilitzant materials casolans: un imant, una agulla de cosir, un tros de suro blanc i una safata amb aigua.En primer lloc hem hagut d'imantar una agulla de cosir fregant-la una estoneta amb un imant. És important fregar només un dels dos extrems de l'agulla.
Una vegada fet això, hem clavat l'agulla en un tros de suro blanc (porexpan) que prèviament havíem retallat. D'aquesta manera aconseguirem que l'agulla imantada que actuarà com a brúixola suri a l'aigua.
 
 


Quan acostàvem un objecte d'acer a la nostra brúixola o li apropàvem un imant, observàvem que aquesta no s'orientava cap al nord sinó que es veia atreta per aquests objectes que tenia a prop.

Hem comprovat que la nostra brúixola casolana indicava el Nord comparant-ho amb la indicació d'una brúixola "de veritat". La direcció que ens marcava quan ho teníem sobre la taula del laboratori (té una estructura de ferro) no coincidia amb el Nord. En canvi quan hem col·locat la safata en un altre lloc, la direcció indicada era la correcta.


ENS HEM ADONAT QUE....

LA BRÚIXOLA ES COMPORTA COM UN IMANT QUE S'ORIENTA GRÀCIES AL CAMP MAGNÈTIC DE LA TERRA. QUAN, PROP SEU, HI HA UN ALTRE IMANT O ALGUN OBJECTE DE FERRO, LA INDICACIÓ QUE ENS FA NO ÉS LA CORRECTA JA QUE EL FERRO O L'IMANT ATREUEN AMB MÉS INTENSITAT L'AGULLA QUE NO EL CAMP MAGNÈTIC DE LA TERRA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada